Circulair Festival

Vrijdag 27 januari

Achter de schermen van Kringwinkel ’t rad 

Bezoek i.s.m. Kringwinkel ‘t rad


Waarschijnlijk ken je Kringwinkel ’t rad van hun winkels en inzameling? Maar wat gebeurt er met de ingezamelde spullen voor ze in de winkelrekken belanden?


Kringwinkel ’t rad licht tijdens deze achter-de-schermen-rondleiding in het logistiek centrum in Ruddervoorde graag de werking met focus op milieu, hergebruik en sociale tewerkstelling toe. Het bezoek eindigt in Blijzaak, een innovatief winkelconcept waar preloved vintage en designstukken worden aangeboden.



  • Vrijdag 27 januari van 10u tot 12u
  • Kringwinkel ‘t rad, Terluchtestraat 38, 8020 Oostkamp
  • Gratis


Verimpex: vliegtuigbanden worden deurmatten

Bezoek i.s.m. Verimpex



Deurmatten uit vliegtuigbanden? Ze worden in Brugge gemaakt!

Het Brugse bedrijf Verimpex maakt kwalitatieve deurmatten op basis van recyclaten en nevenstromen. Zo wordt één van hun high-end producten vervaardigd uit vliegtuigbanden, aluminium en staalkabel. Deze matten gaan makkelijk 20 jaar mee en hebben zo een extreem lange levensduur. Nieuwsgierig? Zaakvoerder Bruno D'hont toont je tijdens dit bedrijfsbezoek graag hoe Verimpex circulariteit toepast en afstapt van het lineaire denken.



  • Vrijdag 27 januari van 14u tot 15u30
  • Verimpex, Monnikenwerve 72, 8000 Brugge

  • Gratis

Pecha Kucha Wat is circulaire economie?

Pecha Kucha


 

Circulairewatte? Wil je graag weten wat circulaire economie nu allemaal inhoudt? Kom dan naar deze Pecha Kucha avond!
Tijdens een Pecha Kucha avond pitchen sprekers hun boeiend idee, product of interessante ervaring. Twintig beelden en een strakke tijdslimiet van twintig seconden per beeld, daar moeten de sprekers het mee doen. Laat je inspireren door creatieve oplossingen i.v.m. delen, hergebruik, circulaire productontwikkeling … Zes sprekers lichten duurzame en circulaire voorbeelden uit regio Brugge toe. Met een introductie door Isabelle Vanhoutte, auteur van het Handboek voor de Circulaire Economie – een ABC en presentaties van Femke Noyen van Porseleen, Niki De Schryver van COSH!, Frederick en Joost van Kringwinkel 't rad, Tom Gantois van Atelier Dertien12, Katrien van De Batterie en Bart van Kopjezwam.


  • Vrijdag 27 januari van 20u tot 22u
  • Korf/Biekorfzaal, Naaldenstraat 4, 8000 Brugge

  • Gratis

Doorlopend 

Festivalhub KORF

Bar + infostandjes + demo’s

 

Kom naar Korf voor een drankje of een stuk taart, doe circulaire inspiratie op of pik een demo mee!


Korf is drie dagen lang de centrale eventlocatie van het Circulair Festival Brugge. Dé ontmoetingsplek, voor of na een activiteit, waar je bij een lekker drankje of stukje taart nog gezellig kan nababbelen.


Naast de verschillende lezingen, workshops en demo’s, kom je er ook meer te weten over de circulaire strategie van de stad.


Check de infopanelen van de Circular Hub Brugge, de plannen en de filmpjes. Er staat ook een mobiel geefpunt van Kringwinkel ‘t rad!



  • Vrijdag 27/01/2023 t.e.m. zondag 29/01/2023
  • Vrij: 19u-01u / Za: 10u-01u / Zo: 10u-18u
  • Korf, Naaldenstraat 4, 8000 Brugge

 

Doorlopend 

RESTafette

Vitrine-expo i.s.m. Handmade in Brugge

 

Resten leder, hout of textiel? Zonde om weg te gooien! Met het project RESTafette daagden de Handmade in Brugge makers elkaar uit om aan de slag te gaan met elkaars reststromen. Zo dompelde keramist Sophie Watelle resten mousse van stoffeerder Valérie Cockhuyt (Studio K.U.I.T.) onder in gietporselein. Juweelontwerper Els Gadeyne en lederontwerper Mien Kaba wisselden hun restmateriaal uit en verwerkten het in nieuwe juwelen en handtassen.

 

Ook gingen zeven Handmade in Brugge makers aan de slag met oude kantrestjes van het Kantcentrum. Spot de kant in een gevlochten lampenkap van LoreVlecht, in de geborduurde juwelen van Embroidery Belle of in het porselein van Veerle Vandevoorde.

 


  • Woensdag 18/01/2023 t.e.m. zondag 05/02/2023

  • Vitrine Sint-Jakobsstraat 33, Brugge

 

Zaterdag 28 januari


Maak in het MaM je eigen lamp
uit reststromen plastic

Workshop (10j - 15j) i.s.m. Mind- and Makerspace (MaM)/Howest

 


Mooie dingen hoeven niet altijd uit dure materialen te bestaan. DUUR-ZAAM kan ook! Tijdens het Circulair Festival Brugge maken we functionele lampen, gemaakt uit restjes kunststof. Kringwinkel ‘t rad doneert hiervoor tweedehands lampen en kunststofbedrijf Perquy voorziet ons van afvalplastic. Kleurrijk of gewoon wit, geometrisch of organisch, rustig of chaotisch … Maak gebruik van de verschillende maaktechnieken die de Mind- and Makerspace (MaM) rijk is en creëer je eigen lichtspektakel. Speciaal voor 10 tot 15-jarigen!



  • Zaterdag 28 januari van 9u tot 12u
  • MaM (Howest), Spoorwegstraat 4, 8200 Brugge

  • Prijs: 12 euro 

Van koffiegruis tot pizza met oesterzwam
en microgroenten

Workshop i.s.m. Kopje Zwam

 


Kopje Zwam staat voor 100% circulair. Ze kweken oesterzwammen op koffiegruis. Op de compost waar de zwammen op gekweekt werden, laten ze dan weer microgroenten groeien en de steeltjes (restproduct van de oesterzwammen) laten ze verder groeien in cilinders om ze dan later te versnijden tot overheerlijke plantaardige burgers. En dat allemaal gekweekt en geproduceerd in de Brugse stadsrand: circulaire stadslandbouw dus.


Onder begeleiding van Bart Vanderveken, Kopje Zwam-pionier, ga je aan de slag met hun circulaire producten en maak je Napolitaanse pizza's in een mobiele houtoven. Smakelijk!



  • Zaterdag 28 januari van 11u tot 13u
  • Korf, Naaldenstraat 4, 8000 Brugge

  • Prijs: 20 euro 

Lunch met circulaire zalmkroket

Lunch i.s.m. vzw Sobo en Mowi

 


In 2021 ontwikkelde Circular Hub Brugge samen met maatwerkbedrijf vzw SOBO en het Brugse visproductiebedrijf MOWI een ambachtelijke zalmkroket. Tijdens het verwerken van verse zalm ontstaan verschillende nevenstromen, die SOBO en MOWI zo veel mogelijk in de voedselketen willen houden en opwaarderen tot een kwaliteitsvol product. Lokaal werken en voedselverspilling tegengaan staan voorop, maar ook de tewerkstelling in de sociale economie krijgt op die manier een extra boost.

Schuif aan voor het verhaal achter de kroket én geniet van de zalmkroket als lunch.

 


  • Zaterdag 28 januari van 11u30 tot 13u
  • Het Paradijs, Kruitenbergstraat 11, 8000 Brugge

  • Prijs: 13 euro 

Repair Café Sint-Pieters

Repaircafé i.s.m. Repair Café Brugge

 


Wat doe je met een toestel met kapotte stekker? Met een broodrooster die hapert? Of met een jas met een rits die niet meer sluit? Weggooien? Mooi niet! Kom naar het Repair Café en geef je spullen een tweede leven. Je vindt er het nodige materiaal én deskundige hulp om je kapotte spullen - in de mate van het mogelijke - te fiksen. Kledij, elektrische apparaten, computers, speelgoed, fietsen ... breng het mee voor een herstelbeurt in een gezellige, ontspannen sfeer.

 

Lees hier meer over het ontstaan, de filosofie en de werking van Repair Cafés en bekijk de kalender met toekomstige evenementen.


  • Zaterdag 28 januari van 14u tot 17u
  • De Dijk, Blankenbergse Steenweg 221, 8000 Brugge

  • Gratis, je hoeft niet in te schrijven

Upcycle je kledij

Workshop i.s.m. Handmade in Brugge

 


Liggen sommige kledingstukken stof te vergaren in je kledingkast en geef je ze graag een tweede leven? Breng ze dan mee naar deze workshop! 

 

Samen met Handmade in Brugge maker en kostuumontwerper Lotte Cools exploreer je enkele verrassende technieken die je kan toepassen op jouw kledingstuk. Benodigdheden: naald en draad, de nodige creativiteit en een snufje durf. Ga aan de slag en keer huiswaarts met een ‘nieuw’ kledingstuk.

 

Meebrengen: 3 kledingstukken (we werken op één ervan), restjes wol, naaigerei en naaimachine (als je dat hebt).

 


  • Zaterdag 28 januari van 14u tot 16u30
  • Korf, Naaldenstraat 4, 8000 Brugge

  • Prijs: 20 euro

Broodbeleg op basis van foodwaste

Workshop i.s.m. Sam Serveert

 


Zelf broodbeleg maken met groenten- en fruitresten biedt enorm veel creatieve mogelijkheden. Samen met Sam Janssens van Sam Serveert maak en proef je kleurrijke, smakelijke, hartige, zoete en vooral eenvoudige bereidingen voor op de boterham. De bereidingen zijn eenvoudig in de gewone keuken te integreren en worden ook erg gesmaakt door kinderen! 

 

Sam Serveert redt onbeminde groenten en fruit van biologische oorsprong ‘met een hoek af’, seizoensgebonden overvloed, ten-minste-houdbaar-tot producten én een wildpluk aan noten, bloesems, bloemen, kruiden en meer. Dankzij o.a droogtechnieken worden de ‘overschotjes’ omgezet in exclusieve, (h)eerlijk gezonde, vitamine- en vezelrijke lekkernijen.

 

Breng een keukenmesje, plank, notenkraker en eventueel een short mee, en ga naar huis met tips en inspiratie om zelf aan de slag te gaan met loof, kontjes en andere resten.

 


  • Zaterdag 28 januari van 14u tot 16u30
  • Korf, Naaldenstraat 4, 8000 Brugge

  • Prijs: 25 euro


Maak je eigen Brugse tapasplank

Workshop i.s.m. House of Time 


Regelmatig moeten gevelde bomen geruimd worden op Brugs grondgebied of is kappen de enige optie bij ziekte. Jaarlijks bezorgt de groendienst van Brugge een paar interessante exemplaren aan House of Time (een gedeelde site om te ontspannen, te leren en te creëren in de binnenstad).

House of Time laat de stammen verzagen en een hele tijd drogen tot ze een nieuw leven kunnen krijgen in jullie creaties.

 

Onder professionele begeleiding ontwerp en maak je tijdens deze workshop een eigen tapasplank van lokaal hout in het atelier. Vooropleiding is niet nodig, goesting wel! Alle materiaal is ter plaatse aanwezig en je kan aansluiten vanaf 10 jaar.

 


  • Zaterdag 28 januari van 14u tot 16u30
  • House of Time, Komvest 45, 8000 Brugge (naast de Gistfabriek)

  • Prijs: 10 euro


Turbo Circulair

Gesprek i.s.m. Turbo

 


Hoe spelen jonge starters in op circulaire mogelijkheden? En wat betekent het om circulair te ondernemen?

Je komt het allemaal te weten tijdens deze Turbo avond met drie circulaire ondernemers uit het programma The Circular Kickstart! Laat je inspireren door Maarten van Undo, Aaron van Resound en Esther van Hitch. Zij zijn stuk voor stuk krak in hun vak en maken de wereld elk op hun manier een beetje duurzamer. Dit alles wordt in goede banen geleid door Britt Buseyne, de bezieler van Sustainababbels en expert ter zake als het gaat over duurzaam ondernemen. Achteraf is er tijd voor vragen, babbels én een drankje, tot dan!

 


  • Zaterdag 28 januari van 20u-22u
  • Korf, Naaldenstraat 4, 8000 Brugge

  • Gratis


Doorlopend 

Festivalhub KORF

Bar + infostandjes + demo’s

 

Kom naar Korf voor een drankje of een stuk taart, doe circulaire inspiratie op of pik een demo mee!


Korf is drie dagen lang de centrale eventlocatie van het Circulair Festival Brugge. Dé ontmoetingsplek, voor of na een activiteit, waar je bij een lekker drankje of stukje taart nog gezellig kan nababbelen.


Naast de verschillende lezingen, workshops en demo’s, kom je er ook meer te weten over de circulaire strategie van de stad.


Check de infopanelen van de Circular Hub Brugge, de plannen en de filmpjes. Er staat ook een mobiel geefpunt van Kringwinkel ‘t rad!



  • Vrijdag 27/01/2023 t.e.m. zondag 29/01/2023
  • Vrij: 19u-01u / Za: 10u-01u / Zo: 10u-18u
  • Korf, Naaldenstraat 4, 8000 Brugge

 

Doorlopend 

RESTafette

Vitrine-expo i.s.m. Handmade in Brugge

 

Resten leder, hout of textiel? Zonde om weg te gooien! Met het project RESTafette daagden de Handmade in Brugge makers elkaar uit om aan de slag te gaan met elkaars reststromen. Zo dompelde keramist Sophie Watelle resten mousse van stoffeerder Valérie Cockhuyt (Studio K.U.I.T.) onder in gietporselein. Juweelontwerper Els Gadeyne en lederontwerper Mien Kaba wisselden hun restmateriaal uit en verwerkten het in nieuwe juwelen en handtassen.

 

Ook gingen zeven Handmade in Brugge makers aan de slag met oude kantrestjes van het Kantcentrum. Spot de kant in een gevlochten lampenkap van LoreVlecht, in de geborduurde juwelen van Embroidery Belle of in het porselein van Veerle Vandevoorde.

 


  • Woensdag 18/01/2023 t.e.m. zondag 05/02/2023

  • Vitrine Sint-Jakobsstraat 33, Brugge

 

Zondag 29 januari

Wat als …

je wasmachine straks niet meer van jou is?  Lezing

 


Wassen via een wasabonnement en geen wasmachine meer aankopen? Of wat dacht je van een steeds wisselende trendy garderobe die niet gekocht is maar gehuurd? Geen toekomstmuziek, maar realiteit! Want circulaire economie betekent dat we onze bestaande consumptiepatronen in vraag zullen stellen en een nieuwe manier van ‘consumeren’ zullen omarmen.

 

Rogier De Langhe neemt je tijdens deze lezing mee in de wondere wereld van de deeleconomie en de Product-as-a-Service-economie. Als academicus en economisch filosoof gespecialiseerd in wetenschappelijke en technologische revoluties, geeft hij les over deeleconomie, digitalisatie en innovatie. Laat je verrassen en stap buiten met nieuwe inzichten!

 


  • Zondag 29 januari van 11u tot 12u30
  • Korf, Naaldenstraat 4, 8000 Brugge

  • Prijs: 5 euro

Rondje circulair!

Fietstocht i.s.m. Handmade in Brugge

 

 

Ga mee op fietstocht langs enkele Handmade in Brugge makers die circulair werken: we bezoeken hun atelier en krijgen een woordje uitleg.

Stefan Vandaele van De Broodsmid en Thomas Vandelanotte van Bourgogne des Flandres wisselden hun reststromen uit: maak kennis met bierbrouwen op basis van oud brood, of brood bakken met draf (restproduct van bierbrouwen). Textielontwerper Katrien Perquy verft en werkt uitsluitend met natuurlijke materialen die volledig bioafbreekbaar zijn. Lederontwerper Dominique Vieren van Mien Kaba experimenteert dan weer met appelleer of gaat bewust op zoek naar oude lederresten die ze verwerkt in nieuwe handtassen.

 


  • Zondag 29 januari van 14u tot 16u
  • Vertrekpunt: Korf, Naaldenstraat 4, Brugge

  • Gratis


BOUWSTOF:

van oud plastic tot nieuw meubilair

Demo i.s.m. de Batterie

 


Benieuwd hoe je plastic kan versnipperen om het daarna te recycleren? De plasticshredder van het project BOUWSTOF staat zondagnamiddag opgesteld in Korf. Kom zelf eens proberen en zien wat de mogelijkheden zijn!


BOUWSTOF is een project van vzw De Batterie rond de inrichting van gedeelde ruimte in Brugse buurten. Als antwoord op bepaalde noden wordt multifunctioneel en modulair meubilair gemaakt met plastic recyclagemateriaal dat verzameld wordt in de buurt. Door het plastic te shredden met een versnipperaar ontstaat nieuwe ‘bouwstof’ om de meubelen mee te maken.

 


  • Zondag 29 januari van 14u tot 17u
  • Korf, Naaldenstraat 4, 8000 Brugge

  • Gratis, je hoeft niet in te schrijven


Doorlopend 

Festivalhub KORF

Bar + infostandjes + demo’s

 

Kom naar Korf voor een drankje of een stuk taart, doe circulaire inspiratie op of pik een demo mee!


Korf is drie dagen lang de centrale eventlocatie van het Circulair Festival Brugge. Dé ontmoetingsplek, voor of na een activiteit, waar je bij een lekker drankje of stukje taart nog gezellig kan nababbelen.


Naast de verschillende lezingen, workshops en demo’s, kom je er ook meer te weten over de circulaire strategie van de stad.


Check de infopanelen van de Circular Hub Brugge, de plannen en de filmpjes. Er staat ook een mobiel geefpunt van Kringwinkel ‘t rad!



  • Vrijdag 27/01/2023 t.e.m. zondag 29/01/2023
  • Vrij: 19u-01u / Za: 10u-01u / Zo: 10u-18u
  • Korf, Naaldenstraat 4, 8000 Brugge

 

Doorlopend 

RESTafette

Vitrine-expo i.s.m. Handmade in Brugge

 

Resten leder, hout of textiel? Zonde om weg te gooien! Met het project RESTafette daagden de Handmade in Brugge makers elkaar uit om aan de slag te gaan met elkaars reststromen. Zo dompelde keramist Sophie Watelle resten mousse van stoffeerder Valérie Cockhuyt (Studio K.U.I.T.) onder in gietporselein. Juweelontwerper Els Gadeyne en lederontwerper Mien Kaba wisselden hun restmateriaal uit en verwerkten het in nieuwe juwelen en handtassen.

 

Ook gingen zeven Handmade in Brugge makers aan de slag met oude kantrestjes van het Kantcentrum. Spot de kant in een gevlochten lampenkap van LoreVlecht, in de geborduurde juwelen van Embroidery Belle of in het porselein van Veerle Vandevoorde.

 


  • Woensdag 18/01/2023 t.e.m. zondag 05/02/2023

  • Vitrine Sint-Jakobsstraat 33, Brugge